Sziklakert


Érdemes már az elején átgondolni néhány alapvető kérdést a leendő kert funkcióját illetően, majd a felmérés során megbeszélni mire is gondoltunk, mit szeretnénk, mindez mennyire megvalósítható, vagy esetleg a szakember milyen alternatívát javasol, így biztosak lehetünk benne, hogy egy praktikus, könnyen ápolható és igazán élvezhető kertet tudhatunk majd magunkénak.


Spiegel Ákos

2015. február 9., hétfő

Kertépítés domboldalon

Lejtős kertek, nagy szintkülönbségek

Ezek a kertkialakítások nagy szaktudást és sok gyakorlatot igényelnek. Sokszor írtuk már, hogy mennyire fontos a könnyű kezelhetőségre törekedni, amit a lejtős területeknél aztán fokozottan érdemes figyelembe venni és úgy kialakítani kertünket.
Többféle lehetőség is van az egybefüggő sík területek kialakítására ezeknél a kerttípusoknál, ami megkönnyítheti a kertfenntartási munkákat és élvezhetőbbé teheti a kertünkben eltöltött időt is. Építhetünk támfalakat, kialakíthatunk rézsűs területeket, de használhatunk kisebb-nagyobb sziklákat is, amikkel összekötjük a vízszintes területeket és megtámaszthatjuk a földet.

Érdemes a füves területeket is a sík területre koncentrálni, ahogy természetesen a burkolatokat és az egyéb építményeket is. Lejtős részeken sokkal nehezebb a füves területek ápolása és öntözése is. A lankásabb részek még szépen füvesíthetők és ápolhatók, de ha megoldható, akkor jobb a szikla és növénycsoportok kialakítása ezeken a területeken is.

A támfalas megoldással nyerhetjük a legtöbb használható területet, de ez a legköltségesebb is egyben. Ha természetesebb és olcsóbb megoldás mellett döntünk, akkor a nagyobb kerti sziklák beépítése a legjobb megoldás, amiket csak gépi erővel tudunk mozgatni. Kisebb szintkülönbségeket kisebb sziklákkal is át tudunk hidalni, amit kézi erővel is mozgathatunk.

A lejtős területen történő kertkialakítás mindenképp több odafigyelést és nagyobb szakmai tudást igényel, ugyanakkor több lehetőséget is rejt magában, ami a kert látványosságához is adni tud valami pluszt. 

Természetesen pont a bonyolultabb szakmai dolgok miatt nem ajánljuk ezeknek a kerteknek a házilag történő kialakítását, mert itt fokozottan belefuthatunk olyan buktatókba, amik később megbosszulják magukat akár a hosszú távú működőképességben, esztétikában, vagy épp az ápolhatóságban.
Megfelelő szakember segítségével a lejtős terület hátrányból előnnyé léphet elő, és meseszép alternatívákat rejthet magában.







2015-02-09

Spiegel Ákos Kert